Creșterea rapidă a temperaturii globale spre pragul de +2°C afectează clima și populația în următorii cinci ani.

Creșterea rapidă a temperaturii globale spre pragul de +2°C afectează clima și populația în următorii cinci ani. Sursa poza si informatii: biziday.ro

Un nou raport publicat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), parte a ONU, ne aduce vești îngrijorătoare despre încălzirea globală. Studiul anticipează că, în următorii cinci ani, temperatura medie la nivel global ar putea ajunge să crească cu aproape 2 grade Celsius peste nivelurile de dinaintea revoluției industriale. Această creștere ar putea avea efecte devastatoare, cum ar fi diminuarea producției agricole și expunerea a peste o treime din populația mondială la valuri severe de căldură.

În timp ce această creștere a temperaturii nu contravine direct Acordului de la Paris din 2015, care vizează menținerea încălzirii globale sub 2°C și, ideal, la 1,5°C peste nivelurile preindustriale, depășirea temporară a pragului de 2°C poate deveni o realitate pe termen scurt. Acest lucru se datorează nivelurilor record de dioxid de carbon în atmosferă, la cel mai ridicat nivel din ultimii 800.000 de ani, conform datelor OMM.

Se estimează că, în intervalul 2025-2029, temperaturile medii anuale vor fi cu 1,2°C până la 1,9°C mai mari decât media din perioada 1850-1900. Mai mult, în unul dintre acești ani se prevede depășirea recordului de creștere a temperaturii din 2024 cu cel puțin 1,6°C, indică agenția europeană pentru schimbări climatice, Copernicus.

În plus, există așteptări ca Arctica să se încălzească mai rapid decât media globală, cu o creștere de aproximativ 2,4°C față de perioada de referință 1991-2020. Schimbările în regimul de umiditate sunt de asemenea prevăzute, regiuni precum Sahel în Africa, nordul Europei, Alaska și nordul Siberiei vor experimenta o umiditate mai mare, spre deosebire de Amazon, care se va confrunta cu un climat neobișnuit de uscat.

Aceste prognoze sporite de către ONU subliniază gravitatea situației climatice, făcând inevitabilă posibilitatea ca o creștere de 1,5 grade Celsius să devină un nou standard. Este pentru prima dată când modelele climatice computerizate sugerează un risc iminent de atingere a unei creșteri de 2 grade Celsius într-un an viitor. Acest raport ne reamintește cât de esențial este să luăm măsuri imediate pentru a combate aceste schimbări climatice și a proteja viitorul planetei.


Iulian Rusu

Iulian Rusu are 31 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Bacău. Cu rădăcini puternice în cartierul Narcisa și o experiență solidă în presa locală, Iulian este cunoscut pentru energia lui calmă, investigațiile corecte și relația apropiată cu oamenii din comunitate.Absolvent de Jurnalism la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Iulian este mereu pe teren, căutând subiecte care merită spuse — fie că e vorba de un eveniment important din oraș, o poveste din cartier sau o decizie locală care afectează viețile băcăuanilor.

Știri Generale

Știri Generale
Consiliul Județean Bacău oferă abonamente Young Island Festival absolvenților de Bacalaureat cu media peste 9,50! Redescoperiți performanța județului cu premiile de excelență.
contracte beton și indemnizații necontrolate în companiile de stat, plan de acțiune în două săptămâni.
Doi moldoveni recrutați de GRU, condamnați pentru incendierea unui supermarket și a restaurantului Slava Ukraini în Estonia. Condamnări dure pentru sabotorii Kremlinului.
Premierul Ilie Bolojan nu a murit într-un accident rutier. Autoritățile avertizează asupra manipulării online!
Refacerea Teatrului de Animație și un nou imobil lângă Parcul Catedralei - Gratuit pentru administrația locală!
România nu este în colaps economic, iar temerile financiare sunt nejustificate.
Rusia vrea pace în Ucraina fără a renunța la obiective; Trump pregătește discuții cu Zelenski.
Ryanair Crește Dimensiunile Bagajului de Cabină cu 20% - Noi Standarde UE Întâmpinate de Companiile Aeriene
SUA. Președintele Trump va promulga vineri noua lege adoptată cu o diferență de doar patru voturi în Camera Reprezentanților.
SUA reevaluează exporturile de arme către aliați, în urma diminuării stocurilor de muniții esențiale și a recentelor transferuri în Israel și Iran.
110 Milioane Alocate pentru Proiecte Rămân Necheltuite în Programul Anghel Saligny