România va primi 18 avioane F-16 din Olanda, consolidând flota de 60 de aeronave până la sfârșitul anului, anunță ministrul Apărării.

România va primi 18 avioane F-16 din Olanda, consolidând flota de 60 de aeronave până la sfârșitul anului, anunță ministrul Apărării. Sursa poza si informatii: biziday.ro

România este pe cale de a-și consolida flota de avioane de luptă, având în plan să aibă peste 60 de avioane F-16 operaționale până la sfârșitul acestui an. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, după întâlnirile din cadrul summitului NATO de la Haga, unde s-au discutat detalii importante despre transferul de aeronave.

18 avioane F-16 de la Olanda

Olanda va transfera României 18 avioane F-16, care fac parte din centrul de instruire al NATO. Acest demers face parte dintr-un memorandum semnat între cele două state. Moșteanu a menționat că aeronavele vor fi achiziționate la un preț convenabil, fiind necesare doar chestiuni tehnice înainte ca acestea să fie integrate în flota națională.

Extinderea flotei actuale

România deține în prezent două escadrile de F-16, situate la bazele Borcea și Câmpia Turzii. Aceste escadrile sunt compuse din avioane achiziționate anterior din Portugalia și Norvegia, 17 și respectiv 18 unități. Conform contractelor în desfășurare, alte 14 avioane urmează să sosească din Norvegia până la sfârșitul anului, ridicând totalul la 67 de unități.

Perspective și discuții politice

În cadrul summitului, președintele României, Nicușor Dan, a subliniat câteva puncte cheie, discutând despre strategia economică și militară a țării. În plan politic, s-a adus în discuție importanța alegerilor parlamentare din Moldova și s-a evidențiat importanța Mării Negre ca zonă strategică, unde Portul Constanța va juca un rol crucial pentru aliați.

Presidentul Dan a avut întrevederi și cu lideri internaționali, printre care președintele american, cel francez, prim-ministrul britanic și cancelarul german. Aceste discuții au subliniat angajamentul României față de parteneriatele internaționale și colaborările economice.

Foto: VanderWolfImages | Dreamstime

Acest material urmărește să informeze cetățenii din Iași și întreaga țară despre evoluțiile strategice ale apărării naționale și parteneriatele internaționale, menținând un ton prietenos și accesibil.


Iulian Rusu

Iulian Rusu are 31 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Bacău. Cu rădăcini puternice în cartierul Narcisa și o experiență solidă în presa locală, Iulian este cunoscut pentru energia lui calmă, investigațiile corecte și relația apropiată cu oamenii din comunitate.Absolvent de Jurnalism la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Iulian este mereu pe teren, căutând subiecte care merită spuse — fie că e vorba de un eveniment important din oraș, o poveste din cartier sau o decizie locală care afectează viețile băcăuanilor.

Știri Generale

Știri Generale
Consiliul Județean Bacău oferă abonamente Young Island Festival absolvenților de Bacalaureat cu media peste 9,50! Redescoperiți performanța județului cu premiile de excelență.
contracte beton și indemnizații necontrolate în companiile de stat, plan de acțiune în două săptămâni.
Doi moldoveni recrutați de GRU, condamnați pentru incendierea unui supermarket și a restaurantului Slava Ukraini în Estonia. Condamnări dure pentru sabotorii Kremlinului.
Premierul Ilie Bolojan nu a murit într-un accident rutier. Autoritățile avertizează asupra manipulării online!
Refacerea Teatrului de Animație și un nou imobil lângă Parcul Catedralei - Gratuit pentru administrația locală!
România nu este în colaps economic, iar temerile financiare sunt nejustificate.
Rusia vrea pace în Ucraina fără a renunța la obiective; Trump pregătește discuții cu Zelenski.
Ryanair Crește Dimensiunile Bagajului de Cabină cu 20% - Noi Standarde UE Întâmpinate de Companiile Aeriene
SUA. Președintele Trump va promulga vineri noua lege adoptată cu o diferență de doar patru voturi în Camera Reprezentanților.
SUA reevaluează exporturile de arme către aliați, în urma diminuării stocurilor de muniții esențiale și a recentelor transferuri în Israel și Iran.
110 Milioane Alocate pentru Proiecte Rămân Necheltuite în Programul Anghel Saligny