Rusia vrea pace în Ucraina fără a renunța la obiective; Trump pregătește discuții cu Zelenski.
Sursa poza si informatii: biziday.ro
Titlu: Conversația telefonică dintre Trump și Putin asupra războiului din Ucraina ridică semne de întrebare
Introducere: Într-o discuție telefonică de o oră, Donald Trump și Vladimir Putin au abordat complexe subiecte internaționale, inclusiv războiul din Ucraina. Kremlinul susține că este deschis la o pace negociată, dar, în același timp, se menține ferm pe pozițiile sale inițiale.
Corpul știrii: Președintele american Donald Trump a discutat joi cu liderul rus Vladimir Putin, timp de o oră, despre diferite chestiuni urgente, printre care și conflictul din Ucraina. Conform Kremlinului, Putin și-a exprimat dorința de a ajunge la o soluție negociată, fără a renunța la obiectivele Rusiei. Aceasta include în special aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO.
Casa Albă a încetat oficial să mai încerce să descâlcească discuțiile de pace între Kiev și Moscova, după ce eforturile de a obține măcar un armistițiu nu au avut succes. Recent, decizia Statelor Unite de a suspenda livrările de armament, inclusiv rachete Patriot, către Ucraina, a generat îngrijorări profunde în rândurile oficialilor ucraineni. Aceștia sunt preocupați de capacitatea lor de a răspunde eficient la atacurile tot mai dese și intense ale forțelor rusești.
Trump a recunoscut că discuția lui cu Vladimir Putin nu a generat vreun progres concret în direcția soluționării rapide a conflictului, așa cum promisese anterior. În schimb, el a clarificat că deși SUA încheie livrările de arme, acest lucru nu înseamnă că opresc sprijinul pentru Ucraina. “Am trimis deja foarte multe arme. Suntem în discuții și încercăm să le oferim asistență continuă,” a declarat Trump.
În plus, președintele american va avea o discuție programată și cu Volodimir Zelenski, liderul Ucrainei, pentru a discuta despre viitoarele sprijinuri strategice și politice pe care le-ar putea acorda SUA, chiar și în contextul acestor retrageri armamentare.
Context: Pentru cititorii din Iași, știrea aceasta are relevanță nu doar prin prisma tensiunilor internaționale, ci și prin impactul economic și politic pe care astfel de discuții și decizii le pot avea asupra situației interne a României, un stat membru NATO cu granițe la Marea Neagră, din cealaltă parte a peisajului geopolitic.
Faptul că dialogul dintre cele două puteri nu a dus la schimbări notabile sugerează că neînțelegerile fundamentale rămân și ele pivotale pentru forma finală a oricăror negocieri reale ce ar putea urma.
Sursa: Informații bazate pe surse disponibile prin Reuters.